Kutyamesék 2024. ápr. 29 - máj. 5.

Kutyás blog | 2024. május 10.

Múlt heti blogomban azt ígértem, hogy egy kicsit bővebben fogok beszélni a nyári kutyatartásról. Egészen pontosan arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie ilyenkor nyáron egy kutyának. Noha ez minden évben témája a blognak, sajnos nem véletlenül írok róla szűntelen.

Rögtön kezdhetjük a szúnyogokkal, és egyéb vérszívókkal, amik megjelenése nem csak roppant zavaró, hanem rengeteg veszélyt is rejt magában. A szívférgesség mellett a leishmaniat teresztő apró méretű lepkeszúnyogoktól is óvakodni kell. Ezt legnkább úgy lehet megtenni, hogy sötétedés után nem engedjük ki a kutyánkat, illetve repellens készítményt használunk, tehát távol tartjuk a szúnyogokat.

A nyári melegben a hőguta is nagyon nagy veszélyt jelent a kutyákra. Ezt azonban egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni.
Fontos, hogy nagy hőségben korán reggel, vagy késő este sétáltassunk. 
Biztosítsunk a kutyánknak elegendő friss, hűvös ivóvizet.
Sok kutya szeret vízben pancsolni, pár ezer forintért pedig beszerezhető bármilyen nagyobb edény, amiben kényelmesen elfér, és akor hűti magát, amikor szeretné.
Ne korlátozzuk a mozgásban, engedjük, hogy el vonuljon egy hűvös fa alá, vagy ásson egy gödröt magának, amivel van lehetősége hűteni magát.
Semmiféleképpen ne hagyjuk az autóban még három percre sem a kutyát, hiszen ennek végzetes következményei lehetnek.

A fenti leírás azért többé-kevésbé a kinn tartott kutyusokra érvényes, hiszen általában ők vannak nagyobb veszélynek kitéve, de a lakásban tartott kutyákra is örök érvényű a vérszívók elleni védekezés, a séta időpontjának helyes megválasztása, valamint az, hogy autóban nem hagyunk semmilyen élőlényt.
A lakásban élő kutyáknak könnyebb a dolga, ők jobban el tudnak vonulni az időjárás elöl. A gazdi elhúzhatja a sötétítőt, ezzel teremthet kellemesebb hőmérsékletet.
Illetve a legtöbben már rendelkeznek légkondival, és bizony be is kapcsolják a kedvencüknek. Itt azonban érdemes arra figyelni, hogy ne hűtsük túl a levegőt, mert tomboló nyár ide vagy oda, a kutyáink meg is fázhatnak.

A kullancsokról most nem szeretnék bővebben írni, hiszen sajnos immár egész évben kénytelenek vagyunk ellenük védekezni.
Így el is érkeztem blogom, és a mai napunk legaktuálisabb témájához, a legyekhez. Ezek az utálatos kis lények amellett, hogy szemtelenek, bizony komoly gondot tudnak okozni a kutyáknak, ami még az életüket is veszélyezteti.
Ez is leginkább a kinti, nem megfelelően karban tartott kuutyusokat érinti, hiszen egy ápolt, tiszta bundába nem fog belepetézni a légy.

Már múlt héten írtam, hog ilyenkor nyáron nagy igény van a kozmetikára, sokan bizony nem röstellenek minket felhívni azzal, hogy menjünk ki megkozmetikázni a kutyáját, mert szenved, és mi vagyunk az állatvédők. Az persze nem számít, hogy mennyi menhelyi állat várja az ellátást, azt gondolják néhányan, hogy ez egy elvárható, ingyenes szolgáltatás egy olyan ember részéről, aki szereti a kutyákat.
Sajnos olyan sok az elhanyagolt bundájú kutya, hogy napestig mehetnénk munka után szőrt nyírni. Márpedig nekünk is vannak otthon kutyáink, akik egész nap ránk várnak, hogy együtt lehessünk. Nekünk is van magánéletünk, és szükségünk van arra, hgy pihenhessünk.

A kutyakozmetikusok éppen ezen a probémán tudnak segíteni, feltéve ha hajlandóak vagyunk rá pénzt áldozni, illetve még időpben időpontot kérni, mert ilyenkor dupla annyi munkájuk van. Egyébként még a rövid szőrű kutyákat is érdemes kozmetikába vinni, egy alapos tisztítás, fésülés még egyik kutyának sem ártott meg.

Visszatérve a koszos, elhanyagolt bundához: a szőr szinte páncélként képes a kutya bőrére tapadni, megakadályozva ezzel a szellőzést. Ilyenkor a szőr alatt a bőr nem jut levegőhöz, és szinte megfő a kutya bőre. Ez egy idő után elkezd szagot árasztani, amire a legyek előszeretettel megjelennek a kutya körül, majd leteszik a petét a kutya szőrébe. A peték aztán gyorsan a bőrhöz vándorolnak, és elkezdik a kutya szöveteit rágni, ami őrült kellemelten és fájdalmas. A kutya ideges, kapkod, és elbújik. Ilyenkor szokták a gazdák azt a hibát elkövetni, hogy azt gondolják, hogy a  kutya a meleg miatt nem eszik, és a forróság miatt bújkál. Mikor napok múlva már kezd gyanússá válni, hogy a kutya még mindig nem jött elő, már sok esetben késő. A kutya magas lázzal küzd, és valószínűleg már szepszist kapott, ami az életébe kerülhet, mert gazdéja elmulasztotta ellenőrizni az egészségi állapotát.

Egy észrevétlen hasmenés, vagy inkontinencia is könnyen okozhat ilyen szenvedéssel teli véget egy kutya számára, am teljes mértékben megelőzhető, ha odafigyelünk a kutyánkra.
Amennyiben a kutya bundáját nem tudjuk megfelelően gondozni, akkor ne válasszunk hosszú szőrű kutyát!
Azért megjegyezném, hogy rövid szőrű kutyákat is ugyanúgy megtámadhatnak a legyek, de azért ott a jeleket sokkal könnyebb észrevenni.

Ma Újszentivánra indultunk egy kutyusért, akinek a gazdája kért segítséget, mert elmondása szerint nem tudja a kutyáját kezelni. Már korábban is meggyűlt a baja a legyekkel, sőt, a segítség is majdnem későn érkezett, alig sikerült megmenti.

Bia hosszú szőrű kerti kutyus, aki nem ápol a gazdájával túl közeli kapcsolatot, emiatt beoltani, kozmetikáztatni nem tudta. Mivel más máskor is kért segítséget, elmagyaráztuk neki, hogy bármennyire is ragaszkodik ehhez a kutyához, előbb vagy utóbb a kutya belehalhat a légynyüvességbe. Anómennyien nem tudja a bundáját megfelelően gondozni, és időről időre gond van a kutyával, akkor itt mindenkinek az a legjobb, ha a kutya érdekeit szem előtt tartva leomond róla.
Nehéz szívvel,de megtette.
Biával első utunk a Vezér Állatrvosi Központba vezetett, ahol bódítva kellett őt megvizsgálni. A bűzmirigye  teljesen feltelt, begyulladt. Ez már önmagábban iszonyú fájdalommal járt, ezért is kezdett kapkodni hátra a farkához. A bűzmirigy gyulladás következtében a környező szövetek is begyulladtak a csomós bunda alatt. A gyulladásos állapot pedig vonzotta a legyeket, amik természetesen már a bundára petéztek. Szerencsére még nem rágták be magukat a kutya bőrébe, így a szőrtisztítás, bűzmirigy tisztítás elegendő volt ahhoz hogy Bia máris komfortosabban érezze magát. 

Természetesen ő sem került vissza a gazdához, innentől mi fogunk gondoskodni róla.

Bia

 

Kedd
Csak úgy pörögnek az események a menhelyen.
Reggel érkezett hozzánk egy Bogáncs névre hallgató kedves kutyus, akinek annyi volt a hibája, hogy túl aktív volt, és az idős gazdik sajnos nem bírtak vele. Ez ismár nagyon sokszor volt a blognak a témája, de mi magunk is sok posztot készítettünk, de úgy látszik, mindhiába.

Bogáncs

 

Másik bajba jutott kutyusunk pedig Balástyáról érkezett. Ott bement egy helyi tanyához és egy nagyon kedves fiatal pár gondoskodott róla, amíg végül bódítva a menhelyreérkezett. A kutyus akkora, mint egy hegyomlás, ráadásul alaposan sikerült kiütnia az állatorvosnak, így a mai napot végigdurmolta.
Kiderült, hogy chipes, így a gazdájával írásban fel is vettük a kapcsolatot, mivel a telefonszám, amit megadtak, már nem volt kapcsolaható.

Szerda
Ma a szokásos kutyaoltásos-pörgős naunk volt. A tegnap délután érkező óriásunk továbbra is nagyon kába, az egész napot átalussza, úgyhogy abban állapodtunk meg az orvossal, hogy egyelőre ne kapjon csak vizet, nehogy véletlenül félrenyeljen.

Csütörtök
Tádé egy picit több időt töltött a menhelyen, mint a kötelező 2 hét megfigyelés. Ennek az az oka, hogy kennelköhögés volt a karanténban, és annak rendje-módja szerint ő is elkapta, így nem tudtuk beoltani, és visszaadni a gazdájának amíg ez nem rendeződik. Most, hogy Tádé már egészséges, az oltást, mikrochipet megkapta, így hazamehet. Örömmel tölt el bennünket, amikor egy kutya örül a gazdájának, mert ez azt jelenti, hogy van egymással kapcsolatuk. Sajnos ez nem mondható el minden állatról, aki visszakerült a tulajdonoshoz, viszont sajnos a tulajdonjogot mi nem bírálhatjuk felül. Szerencsére Tádé határozottan boldog volt, hogy viszontláthatja a hőn szeretett gazdit.

Ma ivartalanításra utazott Maci, Vigyori, Custou, Maci, Süti és Joe dr. Tímár Endréhez. 
Nem csak ivartalanításra, vizsgálatra is vinni kellett 2 kutyánkat. Az egyikük Amira, a pici kölyök, aki múlt héten érkezett. Reggel úgy találtuk a kennelben, hogy jelentősebben lassabban mozgott, mint a társai, étvágytalan volt, és sápadt. Neki szteroidot adtak, lehetséges, hogy valami autoimmun eredetű vérképzési zavar lesz a képben. Egyelőre elkülönítettük a kis társaitól, most néhány napig gyógyszert fog kapni.

Amira lebetegedett

 

Elli kutyánk pedig nagyon durván elkezdett hányni, és láthatóan nagyon rossz a közérzete is, így őt is vizsglatra küldtük. Kapott hányáscsillapítót, antibiotikumot, görcsoldót, és bizakodtunk, hogy valami átmeneti gyomorrontás lesz.
Tekintve, hogy késő délután Elli még mindig nem volt jól, sőt egyre rosszabbul lett, így egyezettünk a Vezér Állatorvosi Központtal, ahol azonnal fogadták őt.
Estére engedték csak vissza a menhelyre, mivel nagyon rossz állapotban volt, addig infúziót kapott, és elvégeztek egy parvó tesztet ami legnagyobb megdöbbenésünkre pozitív lett, annak ellenére, hogy oltott kutyus.
Másnap reggel kontrollra kell vinnünk.

Itt megjegyezném, hogy Elli olyan kutyus, aki visszakerült a menhelyre. Gazdái Kirának hívták, a menhelyi neve régen Elli volt, tehát ebből következik, hogy mi az Elli nevet használtuk. Aztán Elli egy idő után új nevet kapott nálunk, már mindenki módszeresen Arankának hívja, és ő ezt a nevet teljesen megszokta, erre hallgat. Sokszor előfordul, hogy egy menhelyi kutyának több neve is van, és a beceneveit is tudja, így több névre hallgat. Szomorú, hogy ezek a kutyák lehetséges, hogy csak itt, a menhelyen kapnak először rendes nevet, amit megtanulnak, és tudják, hogy ha kimondjuk, akkor őket szólítjuk.
Ennyi kitérő után csak jelezni szeretném, hogy a továbbiakban Elli kutyánkat, mint Arankát fogom emlegetni a félreértések elkeülése miatt. 

Aranka parvó tesztje pozitív lett

 

Péntek
Reggelre Amira állapota rengeteget javult, pattogva, ugatva fogadott minket. Ennek ellenére párnapig elkülönítjük, kis adagokban kap ételt, de örömmel elfogadja.
Aranka kedve is sokkal jobb, természetesen ő is el van különítve, tekintve, hogy parvós. Farokcsóválva fogadott minket, ennek ellenére a napját ismét a Vezér Állapotrovosi Központban töltötte, este hozhattuk újra haza, egész nap infúzókat kapott, és a tüneteit enyhítették.

Aranka egész nap infúzión volt

 

A mi kis óriásunk is elutazott a Vezérbe, mert reggelre erős hasmenése volt, illetve még mindig nagyon bágyadt, és étvágytalan. Sajnos nála is van gond, kapott egy bélgyulladást, mert valószínűleg amikor kóborolt össze-vissza evett mindent. Ráadásul babéziás is, úgyhogy őt is bennfogták egy infúzióra, és megkapta a szükséges szurikat. is. 

Nem csak Aranka töltötte a napját a rendelőben

 

Szombat és Vasárnap
Igazi őrült hétvégénk volt.
Aranka reggelre ismét rosszabbul lett, újra hányt, így rohantunk vele a Vezér Állatorvosi Központba, ahol benn is fogták, és az egész hétvégét benn töltötte. Külön köszönet Zita doktornőnek, hogy elvállalta, hogy egész hétvégén vigyáz rá!
A hétvégi ügyeletes állatorvosnak, dr. Tímár Endrének is adtunk feladatot bőven. 
Egy kedves fiatal pár egy idős kutyát talált a csatornába zuhanva. Valószínűleg régóta ott lehetett, mert már nem volt ereje, úgyhogy majdnem megfulladt. Ő sokktalanításra, általános ellátásra érkezett az ügyeletre. Kiderült, hogy szívbeteg is. Gazdáját nem érték el telefonon, bár a kutyus chipes. Így ottmaradt a rendelőben, abban maradtunk, hogy megyünk érte. 

Virág majdnem a csatornába fulladt

 

Nem csak Virágért kellett elmennünk az állatorvoshoz. Segítségkérő hívás érkezett, egy kedves pár egy nagytestű kutyát talált egy vadcsapdába szorulva, a lába csúnyán megsérült. Kiszabadították a csapdából, és voltak olyan kedvesek, hogy beszállítsák a menhelyre. Tekintve, hogy a lába nagyon csúnyán sérült, így ügyeletre kellett vinnünk, ahol már Virág várta, hogy elszállítsuk. 
Samsarát is ellátták, antibiotikumot kell szednie. Mivel chipes, így tudtuk értesíteni a gazdit, akik már nagy erőkkel keresték.  Sajnos az oltása nemrégiben lejárt,így neki is két hetet kell eltöltenie a menhelyen.
A gazdik másnap reggel már hozták az oltási könyvet, és érdeklődtek az állapota felől. Meg kell mondanom, hogy Samsara mindenkit elvarázsolt fantasztikus kedves természetével.

Samsara csúnyán megsérült

 

Itt még közel sem ért véget a mai nap: egy kutyacsalád érkezett a gondozásunkba, anyakutya és 5 pici. Őket Domaszékról hozták, egy lakatlan tanya mellé voltak kirakva. A szemben lévő tanya tulajdonosa figyel fel rájuk, ő is kérte a segítségünket, majd beszállította őket a menhelyre. A beszállító tanyája bekamerázott, és a felvételen látszódik, hogy egy nagy fehér autó után kezd el szaladni az anyakutya. Sajnos ez még önmagában nem tekinthető bizonyítéknak, ráadásul a rendszám sem látszódik. A kis család mától biztonságban van.

Az anyakutya, Karina
A picik egy része

 

Köszönjük a 159 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások