7 jó tanács a petárdázás idejére

2017. december 28.

 

  Közeledik az év vége, de a kutyatartóknak nemcsak jó hangulatú szilveszteri mulatság jár a fejében...több ezer állattartó rettegve várja a szilveszteri ünnepléssel járó petárdázást és a tűzijátékot. Az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a szilveszteri hanghatások milyen súlyos következménnyel járhatnak, mégis sok százra tehető azoknak az elkallódó állatok száma, amelyek a hatalmas hanghatások miatt szaladnak világgá. Ezekben a napokban ugrásszerűen megnő az elkóborolt kutyák száma, akik jobb esetben egy menhelyere kerülnek, rosszabb esetben a helyi sintértelepre.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szerencsétlenséget?

1. Soha ne vigyük kutyánkat az ünnepség helyszínére

 Ami nekünk jó szórakozás, az nekik félelem és rettegés. A zaj és a fényhatás óriási pánikot kelthet bennük, és akár kilométerekre is elkóborolhatnak.Szerencsés esetben befogja egy szervezet, de rosszabb esetben akár egy autó alatt is végezheti. Hallottunk olyan esetről, hogy 3 hónap után, márciusban találtak meg egy elkóborolt állatot, de sokszor sosem kerülnek elő...

2.Ne hagyjuk egyedül az állatunkat ilyenkor

 Ha programunk van, de nem szeretnénk egyedül hagyni négylábú barátunkat, kérjünk meg egy ismerőst vagy családtagot, hogy vigyázzon rá, amíg nem jövünk haza. Ha ez nem megoldható, akkor keressünk fel egy kutyapanziót.

3. Pozitív élmény

Ha a petárdázás alatt megpróbáljuk elterelni az állat figyelmét (például játékkal vagy jutifalattal), akkor a negatív élmény mellett pozitívot is fog gyűjteni. A petárdázás alatt például dobáljon le a földre apró falatokat - amíg a kutya ezeket szedegeti, addig sem a petárdákra figyel. A hanghoz akár előtte is el el lehet kezdeni hozzászoktatni: videóról lejátszott hanghatásokkal, amit először halkan, majd egyre hangosabban szoktatjuk hozzá a hanghoz, ami közben folyamatos a játék, a jutalmazás. Ez segíthet abban, hogy ha újra találkozik ilyen helyzettel, ne negatív élményként élje meg.

4. Nyugtassuk le

Az arra érzékeny kutyáknál/cicáknál ajánlott az erre kifejlesztett növényi alapú nyugtatót adni megelőzés céljából. Mindenképpen akkor kezdjük el adagolni a szert, amikor még nyugalom van. Kérjünk állatorvosunktól tanácsot.

5.Készítsük fel otthonunkat megfelelően

- csukjuk be az ablakokat

- helyezzük biztonságos helyre az állatainkat (kerti kutyáknál garázsba vagy a házba)

- kapcsoljuk be a TV-t 

- készítsünk elő egy kis kuckót, ahová bújhat az állat félelmében

- a cicákról se feledkezzünk meg

6. Legyünk türelmesek

 Lehet, hogy félelmében kutyánk furcsa dolgokat csinál, nem fogad szót vagy föl-le szaladgál. Ha ilyen történik a legjobb, amit tehetünk, hogy türelemmel fordulunk hozzá, mert a nyugodt fellépés rá is jó hatással lesz.

7. Vészhelyzet esetén

 Legyen kéznél az ügyeletes orvos elérhetősége, ha bármi probléma lépne fel (ilyenkor felléphet eplilepsziás roham vagy szívroham a hanghatások miatt ) illetve ha elkóborol a kutyánk, mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet!

A Tappancs elérhetősége: 70-380-9922

Hozzászólások